کشور ایران از جمله کشورهایی است که در صادرات انواع محصولات به کشورهای خارجی از جمله کشورهای همسایه مانند عراق، ترکیه، افغانستان، پاکستان، امارات، قطر و ...عملکرد خوبی دارد. صادرات به کشور عراق از جمله صادرات مهم برای کشور ایران محسوب می شود . به دلیل شرایط آب و هوای عراق این کشور برای تامین بیشتر نیازهای کشاورزی خود، ناچار به واردات است.بنابراین یک امتیاز مثبت برای صادرات ایران به حساب می آید.
به دلیل شرایط آب و هوای عراق این کشور برای تامین بیشتر نیازهای کشاورزی خود، ناچار به واردات است.بنابراین یک امتیاز مثبت برای صادرات ایران به حساب می آید. کشور ایران با این مزیت میتواند کالاهای تولید خود را به کشور عراق صادر کرده و در تجارت های خود سود کند در صادرات به عراق باید بازرسی هایی بر روی کالاها انجام گیرد تا کالای صادره بی هیچ ایرادی وارد کشور عراق شود برای انجام بازرسی کالا به عراق ،سازمان هایی وجود دارند که ،دارای کارشناسان فوق حرفه ای و باسواد هستند.
تجارت با کشور عراق تا به حال، سود قابلتوجهی برای بازرگانان ایرانی به دنبال داشته است، ولی کشور عراق به خاطر داشتن شرایطی مانند فقدان ثبات، وجود درگیری ها و جنگ، تنوع قومی و مذهبی و شرایط خاص جغرافیایی ،باعث بالا رفتن ریسک تجارت شده است. بنابراین احتیاط در همکاری ها را می طلبدو باید در بازرسی کالا به عراق محتاط بوده و با توجه به قوانین صادرات انجام شود برای مثال می توان به نظام سیاسی موجود اشاره کرد که از نوع فدرالی بوده و به استانهای این کشور وظایف ویژهای می دهد.
این اختیارات ویژه باعث می شود تا قوانین خاص تجاری در برخی از استان های عراق حکم فرما شود و در صورت عدم اطلاع باعث ایجاد خسارت شود.
به صورت کلی صادرات ایران به کشور عراق در چهار دسته کلی تقسیم بندی می شود:
در صادرات این کالا ها به عراق باید بازرسی صورت گیرد که شرکت بازرسی بین المللی خبرگان تهران با مهندسان کارآمد این بازرسی را انجام می دهند و بعد از بازرسی یک مجوزی برای وارد شدن این کالاها به کشور عراق داده می شود که این مجوز با توجه به مقررات کشور عراق نوشته شده و باید مطابق آن عمل شود .
چنانچه در قسمت بالا گفته شد ،برای ارسال کالا به عراق شرایطی باید رعایت گردد که این شرایط به صورت زیر می باشند:
این اعمال که گفته شد ،همان بازرسی کالا به عراق می باشد که توسط بازرسان شرکت تایکو (شرکت بازرسی بین المللی خبرگان تهران) انجام میگردد و در صورت داشتن تمامی موارد خواسته شده میتوان کالا به عراق وارد شود .
در سال های گذشته صادرات به عراق به سهولت و راحتی با کمترین بازرسی و نظارت بر کالاهای وارده انجام می شد ولی امروزه به دلیل اعلام سازمان مرکزی استاندارد و کنترل کیفی کشور عراق دستورالعمل تجاری واردات به این کشور تالیف و گرد آوری شده که باید بر طبق آن اجرا گرددو مدارک لازم برای صادرات به عراق اضافه شده است که کشورهایی که خواهان شراکت تجاری بین المللی با کشور عراق را دارند باید طبق آن عمل کنند.
براساس این ابلاغیه کشورهای صادر کننده و وارد کننده ی کالا به عراق اسناد تجاری را باید به شکل دستورالعمل ، آماده اجرا نمایند تا مورد تایید قرار گیرد. براین اساس به منظوره تطبیق کالای صادراتی به عراق با شرایط فنی که در دستورالعمل درج شده و هم چنین رعایت استانداردهای لازم وارداتی عراق ، مجوز بازرسی فیزیکی از کالاهای وارداتی داده شده و نمونه گیری های لازم انجام خواهد شد.
بعد از پایان بازرسی کالا صادراتی به عراق مجوز منطبق بودن کالا با اظهارنامه صادر میشود و بعد از آن اجازه ورود کالا به عراق داده خواهد شد. مطابق با دستورالعمل های اعلام شده به تاجران و صادر کنندگان ایرانی و دیگر کشور ها ، بایستی تمام مدارک لازم برای صادرات به عراق با حمایت از محصولات و مصرف کنندگان و تولید کنندگان کالا و همچنین بالا بردن سطح بهداشت و سلامت عمومی و همچنین حفظ محیط زیست و اقتصاد کشور عراق منطبق باشد ، زیرا این مسایل در اولویت سیاست تجاری کشور عراق قرار دارد.
تعداد کالا های صادراتی به عراق در حدود 850 قلم کالا است که برای وارد شدن به کشور عراق می بایست تمامی استاندارد های گفته شده و ملزومه را دارا باشد تا مجوز ورود داده شود.
شرکت های تجاری برای اینکه بتوانند کالا های خود را به عراق صادر کنند از سازمان های بازرسی کالا به عراق کمک بگیرند . شرکت تایکو یکی از سازمان های بازرسی بین المللی و کار آرامد می باشد که میتوانید با خیال راحت به آن اعتماد کنید و کالای خود را به آن بسپارید.
اگر کالاهای وارده محصولاتی با سطح کیفی قابل قبول با دستورالعمل های صادر شده را نداشته باشند ، اجازه ی ورود کالا به بازار عراق داده نمی شود و کالا باز گرداننده میشود .
بنابراین برای ورود کالا به عراق گرفتن مجوز تطبیق کالا با استانداردهای وارداتی عراق یک تاییدیه واجب و اجباری است که برای واردات باید رعایت شود.
صادر کنندگان به کشور عراق علاوه بر مدارک لازم بایستی این مجوز را هم فراهم کنند و هم چنین مراحلی را که در ادامه عنوان خواهد شد را نیز اجرا و رعایت کنند ، تا بتوانند کالاهای خود را به راحتی وارد و تجارت خود را انجام دهند.
همانطور که گفته شد صادر کنندگان کالا به عراق از این به بعد نمی توانند به راحتی هر نوع کالایی را به این کشور وارد کنند ، زیرا سازمان مرکزی استاندارد و کنترل کیفی عراق ،دستورالعمل های تجاری واردات به این کشور را تدوین کرده است که تاجرانی که خواهان شراکت با کشور عراق باشند ،بایستی بر اساس آن قوانین ،مدارک لازم برای صادرات کالای خود به عراق را داشته باشند و با توجه به دستوالعمل ها و استاندارد های کشور عراق مجوز ورود به این کشور داده می شود.
کشور عراق طبق تصمیم خود برای بازرسی کالاهای وارده ،می بایست کالاهای وارداتی از نظر فنی و کیفی دارای گواهینامه مجوز صادرات به عراق (icoc) را از شرکت بازرسی کننده hqts را دریافت نمایند تا اجازه ورود کالا در عراق را داشته باشند.
در کشور ایران تنها نماینده ی رسمی شرکت شرکت بازرسی خبرگان بین المللی تهران (تایکو ) آماده ارایه خدمات بازرسی به تاجران و واحد های تولیدی می باشد .
پیش از انجام هر کاری برای واردات وصادرات با عراق بایستی تمامی مراحل صادرات کالا به عراق را بدانید و آگاهانه در این مسیر قدم بردارید.ما در این جا سعی میکنیم تا حدودی راهنمایی های لازم را برای کسانی که در صدد تجارتی سالم باشند ارایه دهیم.
مراحل صادرات کالا به عراق به شرح زیر است:
تاجر باید از حدود بازرسی مطلع بوده و موافقت خود را اعلام کند. در خلاف این صورت شرکت بازرسیکننده هیچنوع مسئولیتی برعهده ندارد . بازرسی کالا میتواند در محل تولید، بستهبندی، انبار فروشنده، گمرک یا بندر مبدا، در گمرک یا بندر مقصد انجام شود.
کارهایی برای امنیت کالا بوسیله فروشنده در مبدا انجام میشود تا اگر خطری دیده شد باید شرکت بازرسیکننده مطلع شود. کلیه مدارک و اسناد مدنظر خریدار برای بازرسی، باید حداقل دو هفته قبل در اختیار شرکت بازرسیکننده قرار بگیرد.تا بعد از انجام عملیات لازم گواهی استاندارد COI توسط شرکت بازرسی صادر شود. شرکت بازرسی خبرگان بین المللی تهران بعد انجام بازرسی و تایید صحت و سلامت کالا از هر لحاظ بر طبق مقررات بوده است گواهینامه COI را صادر میکند.
و در نهایت بعد از انجام تمامی مراحل گفته شده ارسال نهایی کالا به عراق است که کالا باید برای صادرات به شرکت حمل ونقل تحویل داده شود.
ما در این مقاله سعی کردیم تا جایی که ممکن است اطلاعاتی را برای تاجرانی که قصد صادرات به عراق صادرات به عراق را دارند ارایه دهیم تا بتوانند با دانش کافی در این زمینه قدم بردارند و به امید حق موفق شوند .