امروز : 1403/11/03
ارزیابی ایمنی
ارزیابی ایمنی

ارزیابی ایمنی در بازرسی آسانسور

یکی از تجهیزاتی که امروزه به شکل وسیع در ساختمان ها و برج های مسکونی و تجاری و صنایع برای جابجایی افراد، مواد اولیه و محصولات کاربرد دارد و استفاده میشود آسانسور است. که در صورت اینکه عدم استفاده از این تجهیز برای بسیاری افراد و بخصوص سالمندان مشکل ساز میشود .

بخاطر اینکه این وسیله الکتریکی حرکتی است لازم است تا از ایمنی کافی برخوردار باشد بنابراین برای تامین ایمنی و مانع شدن از بروز حوادث، گرفتن تاییدیه و گواهینامه بازرسی آسانسور،ارزیابی های لازم توسط سازمان ها و مشاوران معتبر که دارای صلاحیت هستند انجام میگیرد.

انجام این ارزیابی با درخواست مالک و یا کارفرما بوسیله بازرسان شرکت های بازرسی حفاظت فنی- ایمنی مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی وزارت کار انجام می شود. معمولاً برای ایمنی آسانسور دستورالعملی به ‌شکل استانداردآسانسور آسانسور نوشته می ‌شود که لازم و ضروری است که در همه آسانسورها رعایت شود. در صورت عدم رعایت ممکن است باعث ایجاد اتفاقات خطرناک و جبران ناپذیر شود .

آیین نامه ایمنی آسانسور

با توجه به عنوان دستورالعمل هدف اصلی آن بالا بردن ایمنی افراد استفاده کننده و مانع شدن از بروز حوادث خطرناک است. برای اینکه ایمنی آسانسورها بیشتر شود در دستورالعمل های استفاده آن  نکات ایمنی آسانسور وجود دارد که افراد نصب‌ کننده بایستی آن ها را رعایت کنند تا بتوانند با امنیت کافی از این وسیله استفاده کنند.

اولین مرحله این است که سیستم ایمنی آسانسور پس از نصب توسط مهندسین ناظر تحت ارزیابی قرار گیرد تا از بروز  اتفاقات و حادثه های خطرناک و جبران ناپذیر جانی و مالی تا جای ممکن کم کنند. به منظور این ارزیابی  بازرسان مربوطه باید موارد استاندارد آسانسور را رعایت کنند.

تعريف آسانسور و انواع آن

همانطور که قبلا هم گفته شد آسانسور وسیله ای برای جا به‌ جا کردن افراد با شرایط و سنین مختلف یا کالا بین طبقات یک ساختمان است که بر طبق تنظیم اولیه در برخی از طبقات توقف دارد.مهمترین قسمت آسانسور کابین آن است که بر اساس ظرفیت لازم  و محل کاربرد ،از ابعاد و تجهیزات مختلفی تشکیل شده است . این کابین بین ریل‌ های عمودی با حداکثر انحراف 15 درجه نصب می ‌شود.

اجزای تشکیل دهنده آسانسور

آسانسور ها به طور کلی اساسا از  سه قسمت تشکیل میشوند و برای اخذ گواهینامه بازرسی آسانسور تمامی این قسمت ها باید ارزیابی شود این قسمت ها به شرح زیر است:

  1. موتورخانه: بخشی که اجزایی مانند موتور، گیربکس، تابلو کنترل آسانسور و تابلو برق در آن قرار گرفته موتورخانه نام دارد.
  2. چاه آسانسور: منظور از چاه جایی است که تجهیزاتی مثل ریل ‌ها، وزنه تعادل، سیم بکسل مربوط به حرکت کابین یا سیم هیدرولیک در آن قرار دارد.
  3. چاهک: به پایین ‌ترین قسمت چاه، چاهک نام د ارد که تجهیزاتی مانند ضربه‌ گیر ها، پریز، کلید قطع اضطراری و پایه ضربه‌ گیردر این قسمت  قرار می ‌گیرد.

چاه بالابر اولین قسمت در ارزیابی ایمنی آسانسور است. این چاه که بعدا اتاق آسانسور و تجهیزات ریلی و … در آن قرار می ‌گیرد، مهم ترین بخش در بوجود آمدن امنیت  را بر عهده دارد. چاه بالابر دارای فضایی پوشیده است و دیوارها، کف و سقف آن ضروری است تا  ایمن و با استحکام کافی اجرا شوند.

دستورالعمل ایمنی آسانسور و بازرسي دوره ‌ای آن طبق آیین ‌نامه

از مهمترین موارد در استاندارد آسانسور،ارزیابی ایمنی آسانسورها بازرسی دوره ‌ای آن ‌ها از لحاظ فنی و مهندسی است که معمولاً انجام این کار بر عهده ی مهندسین بازرسی و  ایمنی است. این ارزیابی به این دلیل لازم است که هنگام استفاده از آسانسورها به دفعات زیاد که توسط افراد با شرایط سنی مختلف و وزن ‌های متفاوت قرار میگیرد و با گذشت زمان باعث بروز اشکالاتی در ایمنی آسانسور میشود. پس اگر بازرسی، عیب ‌یابی و رفع عیب‌ ها انجام نگیرد باعث بوجود آمدن حوادث ناگوار میشود.

در صورت اینکه دستورالعمل ایمنی آسانسور به ‌شکل صحیح  بوسیله نصب کنندگان این وسیله جابه‌جایی و بازرسین انجام شود، آسانسور تبدیل به یک تجهیز کارآمد و بدون خطر می ‌شود، ولی اگر کم کاری هنگام نصب انجام شود  یا سهل انگاری ازطرف بازرس ایمنی صورت گیرد  ممکن است باعث ایجاد حوادث بسیار ناگوار و خسارات جانی و مالی جبران‌ ناپذیر شود .

بنابراین هنگام ارزیابی ایمنی در بازرسی آسانسور باید از شرکت های کمک بگیرید که طبق استاندارد وظایف خود را انجام میدهند شرکت بازرسی خبرگان بین المللی تهران از جمله این شرکت ها است.